In de werkgeversbenadering stimuleert het programma werkgevers om hun werknemers anders te laten reizen. Dit vraagt om de juiste regelingen zodat werknemers vaker de auto laten staan en het openbaar vervoer of de fiets gebruiken. Naast een regeling vanuit de werkgever is het ook belangrijk dat werknemers de mogelijkheid hebben om naar hun werk te reizen zonder auto.
Het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) brengt partijen samen die vanuit een gedeelde visie en ambitie werken aan een beter en duurzaam bereikbaar Brabant. BMN werkt met communities. Deze communities bestaan uit verschillende werkgevers in het gebied.
Stand van zaken binnen het Programma A2
Op dit moment zijn er elf communities in het projectgebied. In ’s-Hertogenbosch zijn vier communities actief: Paleiskwartier, Binnenstad, Duurzame Mobiliteit en A2-zone. Het programma bekijkt de mogelijkheid om Rosmalen te koppelen aan de A2-zone. Verder zijn er communities in Waalwijk, Uden en Meierijstad. De twee communities in Gelderland in de Bommelerwaard gingen over naar een Gelderse mobiliteitsmakelaar.
Naast het opzetten van de communities zet het BMN acties op zoals het gratis proberen van e-bikes. Deze "Sjees e-bike probeeractie" was een succes in 2019. Ruim 1.000 medewerkers stapten op een elektrische fiets. De medewerkers zijn werkzaam bij vijf grote werkgevers in de regio, zorginstellingen en parkmanagementorganisaties in Waalwijk en Heusden. In 2021 werd de probeeractie opnieuw gelanceerd.
Verder werkt het programma binnen de werkgeversbenadering aan (beleids)regelingen, ov-knooppunten, fietsstimulering, thuiswerken en deelmobiliteit. Deze korte termijn maatregel heeft veel raakvlakken met andere maatregelen binnen het programma zoals de reizigersbenadering, versterken van OV-knooppunten in Gelderland en Noord-Brabant, versterken van OV-knooppunt 's-Hertogenbosch en MaaS. Tussen deze korte termijn maatregelen vindt dan ook veel afstemming plaats.
De Sjees e-bike actie in 2019
Werkgevers konden voor enkele maanden tot een half jaar met 45% subsidie werknemers elk een week lang kennis laten maken met de e-bike. De ervaring leerde dat na het uitproberen van de elektrische fiets 22% van de deelnemers minimaal 2 dagen per week op een andere manier naar het werk gingen. Deelnemers gingen (weer) fietsen of kochten/leasede een elektrische fiets. De eerste werkgevers gingen in het najaar van 2019 aan de gang: BAS Holding (Veghel), Waterschap Aa en Maas (’s-Hertogenbosch) en Berco (Schijndel). De resultaten waren positief. Voor meer informatie kunt u kijken op https://sjees.nl/nieuws/medewerkers-bas-testen-e-bikes-met-sjees-e-bike-pool/20807
.jpg)