Wat is het Brabant mobiliteitsnetwerk?
Het Brabant mobiliteitsnetwerk (bmn) is een werkgeversbenadering en brengt partijen samen die vanuit een gedeelde visie en ambitie werken aan een beter en duurzaam bereikbaar Brabant.
Het bmn is in 2013 opgericht door de provincie Noord-Brabant als onafhankelijke netwerkorganisatie om slim werken en slim reizen in Brabant te realiseren. In de periode 2015-2018 maakte het bmn onderdeel uit van het Rijksprogramma Beter Benutten Vervolg. In de grote Brabantse steden zijn momenteel 13 communities actief.
De community-aanpak
Het bmn werkt samen samen met bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties (quadruple helix) aan het ontwikkelen van lokale mobiliteitsoplossingen. De kracht van het bmn zit hem in het verbinden van partijen, het brengen van kennis en inspiratie en het zoeken naar ontwikkelkansen: “community-aanpak”.
Kosteneffectieve procesmaatregel
De community-aanpak weet via werkgevers de reizigers te bereiken en te betrekken. Medio 2018 waren in Brabant 125 werkgevers met circa 80.000 werknemers betrokken. Dat heeft geresulteerd in ruim 2.200 spitsmijdingen per dag. Dit betekent minder auto’s in de ochtend- en de avondspits in Brabant. Daarmee is het bmn een kosteneffectieve procesmaatregel. Veel werkgevers hebben hun vervoerplan (door)ontwikkeld en acties ondernomen om de duurzame bereikbaarheid van hun bedrijf en werknemers te verbeteren. Dit zorgt ook voor CO2-reductie, meer leefbaarheid en vitalere werknemers.
Het bmn gaat door met verbinden en het brengen van kennis en inspiratie
In de gemeente ’s-Hertogenbosch blijven vijf communities actief. Paleiskwartier, Bossche Binnenstad en de A2-zone (De Herven, De Brand en Pettelaarpark). Een nieuwe community wordt verkend in Rosmalen. Een community over heel ’s-Hertogenbosch op het thema duurzame mobiliteit is in voorbereiding. In de kernen Waalwijk, Veghel, Uden en Oss voert het bmn gesprekken met gemeenten en (grote) werkgevers om in samenwerking te verkennen hoe de bereikbaarheid te verbeteren is. Alles met het doel om bij te dragen aan het beheersen van de groei van het verkeer op de A2 Deil – Vught en de A59 tussen Waalwijk en Oss.