Op 1 mei startte Marla van der Horst als nieuwe programmamanager voor het programma A2 Deil-Vught. In die rol overziet ze verschillende maatregelen. De afgelopen tijd was voormalig programmamanager Gert Sanders nog aan boord voor een goede overdracht van de taken. Met het einde van de overdracht in zicht, spraken we ze samen voor de laatste keer.
Bekend terrein
We maken eerst kennis met Marla, die al ruime ervaring heeft in de wereld van mobiliteit.
Marla: “Ik ben begonnen in Amsterdam. Daar was ik betrokken bij verschillende projecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (Mirt) voor de metropool Amsterdam en projecten rondom snelfietsroutes. Sinds twee jaar werk ik voor de provincie Noord-Brabant en ben bij de fiets gebleven. Ik richtte mij vooral op fietsstimulering en fietsparkeren voor bedrijven. Sinds mei ben ik dus programmamanager voor het programma A2 Deil-Vught. Daarnaast werk ik nog aan het Mirt A50-project en aan het mobiliteitspakket verstedelijking regio Oss-‘s Hertogenbosch.”
Vertraging maakt korte-termijn-maatregelen belangrijker
“De A2 is een van de belangrijkste verkeersaders van Nederland. We hebben de snelweg nodig om Brabant en Gelderland goed te laten functioneren, maar alleen nieuw asfalt aanleggen is niet voldoende. Als programmamanager zorg ik daarom dat alle korte-termijn-maatregelen blijven lopen. Dat vraagt afstemming met projectleiders en partners om te zorgen dat we onze doelen halen en iedereen aangehaakt blijft. Zeker nu de verbreding van de A2 verder vertraagd, is inzetten op deze maatregelen nog belangrijker geworden. Daarnaast zijn we ook bezig met het breed mobiliteitspakket gericht op het aanbieden van alternatieven voor de automobilist op de snelweg.”
Bredere aanpak voor mobiliteit
“Ik heb dan ook gesolliciteerd naar de functie omdat het programma juist werkt aan mobiliteit in de breedste zin van het woord. Er zijn zoveel manieren om de doorstroming te verbeteren. Wat we in ons programma doen, stem ik ook af met andere projecten in de regio Noordoost-Brabant. Zo zorgen we dat we niet naast elkaar, maar juist mét elkaar werken. De snelle fietsroute bijvoorbeeld zit weliswaar in ons programma, maar is ook van belang voor andere projecten. Verder zie ik kansen om onze werkgevers- en reizigersaanpak breder in te zetten dan alleen voor de forens op de snelweg. Als we met alle projecten in Noordoost-Brabant gezamenlijk sturen op andere vormen van reizen, maken we meer slagkracht in de regio. Ik kijk er naar uit om daar de komende periode hard aan te gaan werken.”
Van verkenning naar voorkeursbeslissing
Met Gert blikken we juist terug op de afgelopen jaren: “In 2017 kwam ik aan boord van het programma. Samen met alle verschillende overheden en partijen gingen we toen aan de slag met de opzet van een verkenning voor de lange termijn én een quick winpakket voor de korte termijn. Dat was nog niet eerder gedaan in Nederland. Zo moesten we komen tot een pakket maatregelen om knelpunten op de A2 tussen Deil en Vught nu én straks aan te pakken. Een grote opgave omdat je te maken hebt met veel verschillende belangen. Daar een juiste weg in vinden was niet altijd eenvoudig, maar in 2022 lag er dan eindelijk een voorkeursbeslissing. Ik ben trots op wat we bereikt hebben met z’n allen.”
Bijzondere momenten
In de zeven jaren dat Gert actief was voor het programma maakte hij een hoop mee: “We zaten midden in de verkenning, en toen brak corona uit. In een mum van tijd moesten we uitvinden hoe we digitale informatieavonden konden organiseren. Dat ging uiteindelijk allemaal goed en we hebben daar gelukkig honderden mensen mee kunnen bereiken, maar ik was erg blij toen we weer fysiek met de mensen in gesprek konden. Dat heb ik altijd een van de leukste aspecten van mijn baan gevonden. Een ander bijzonder moment was het tekenen van de bestuursovereenkomst op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als ambtenaar ben je vaak niet bij zulke gelegenheden betrokken. Het was dan ook bijzonder om samen met minister Harbers te praten over alles wat we doen binnen het programma.”
Focus op het grotere plaatje
Tot slot geeft Gert nog een laatste advies mee aan Marla: “In een groot programma als A2 Deil-Vught dat meerdere jaren in beslag neemt, is het de valkuil om op den duur vooral te kijken naar inhoud en processen. Het is juist belangrijk om met alle partijen het grotere plaatje te blijven zien. De rol van programmamanager is daarbij cruciaal. Zorgen dat alle kikkers in de kruiwagen blijven is uitdagend, maar ook wat de functie zo interessant maakt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het Marla lukt om iedereen aangehaakt te houden!”