Aanleiding
Een verbetering van stations of andere openbaar vervoerknooppunten kan helpen het openbaar vervoer als alternatief voor de auto aantrekkelijker ter maken.
Doel en aanpak
Onderdeel van het pakket aan quick wins in het MIRT-programma A2 Deil – Vught is het verbeteren van de OV-knooppunten. In dit project gaat het om de volgende OV-knooppunten: ’s-Hertogenbosch-Oost, Boxtel, Geldermalsen, Oss, Oss-West, Rosmalen, Uden, Veghel, Vught, Waalwijk en Zaltbommel. Knooppunt ’s-Hertogenbosch CS wordt als afzonderlijk project uitgewerkt. Doel van deze quick win is om automobilisten die nu in de spits gebruik maken van de A2 te verleiden om van het openbaar vervoer gebruik te gaan maken.

De verbetermaatregelen kunnen betrekking hebben op (1) kleine maatregelen op de knoop zelf, (2) betere busverbindingen naar de knopen en (3) het beter bereikbaar maken van werklocaties vanaf de knopen (last mile). Deze drie soorten maatregelen worden hieronder verder toegelicht.
Kleine maatregelen op de knoop
Voorbeelden van dergelijke maatregelen zijn:
-
Het uitbreiden van het OV-fiets aanbod en de (kwaliteit van) van de fietsenstallingen.
-
Het verbeteren van de wacht- en verblijfvoorzieningen.
-
Het verbeteren van de (ruimtelijke) kwaliteit van het station (en de directe omgeving), verbeteren van kiss+ride voorzieningen en/of de loop-fietsroutes naar het knooppunt.
Betere busverbindingen naar de knopen
We onderzoeken of met het verbeteren van (bestaande) busverbindingen naar bestaande OV-knooppunten een bijdrage kan worden geleverd aan het verminderen van het autoverkeer in de spits op de A2 tussen knooppunt Deil en knooppunt Vught. In combinatie met het verbeteren van OV-knooppunten moet dit leiden tot een versterking van de concurrentiepositie van de keten bus-trein ten opzichte van de auto. Bovendien profiteren bestaande OV-reizigers hiervan en is hierdoor de kans kleiner dat zij alsnog zullen overstappen op de auto.
Last-mile voorzieningen van OV-knooppunten naar belangrijke werklocaties
Het gaat hierbij om het beter verbinden van de belangrijke werklocaties (o.a. kantoorgebieden en bedrijventerreinen) met de OV-knooppunten. Dit gaat om werklocaties die op wat grotere afstand van het bus- of treinknooppunt liggen, waarbij de auto vaak een aantrekkelijker alternatief is dan het OV. Vanuit de werkgeversaanpak (Project: continueren en uitbouwen Brabant mobiliteitsnetwerk) is hier maatwerk nodig om deze werkgebieden beter aan te sluiten op het openbaar vervoer. Hierbij kan gedacht worden aan middelen zoals, het verbeteren van het (bestaande) OV-aanbod naar knooppunten, de inzet van collectieve shuttlebussen en/of het aanbieden van deelfietsen voor de last mile.
Status
Voor alle knooppunten wordt gewerkt aan:
-
Het ontwikkelen van een toekomstbeeld voor de OV-knooppunten.
-
Het selecteren van potentiele verbetermaatregelen op korte, middellange en lange termijn per knooppunt.
-
Het opstellen van een Uitvoeringsplan per knooppunt en de realisatie van maatregelen op de korte termijn.
Inmiddels is voor alle regionale OV-knooppunten een toekomstbeeld opgesteld en zijn de potentiële verbetermaatregelen op korte, middellange en lange termijn per knoop geïnventariseerd. In totaal gaat het om 110 potentiele maatregelen die zijn beoordeeld op hun effect op de verkeersdoorstroming op de A2 (aantallen spitsmijdingen).
Van de 110 maatregelen kunnen er 55 op korte termijn gerealiseerd worden. Daarvan zijn op grond van hun bijdrage aan het verminderen van de verkeersbelasting op de A2 en A59 18 naar verwachting effectief voor de doorstroming op de A2/A59.
Voor de effectiviteit is bepalend het aantal spitsmijdingen in de ochtendspits (7:00-9:00) op een gemiddelde werkdag. Een ochtendspitsmijding resulteert geregeld ook in een mijding in de avondspits (16:00-18:00). Een maatregel moet minimaal 10 spitsmijdingen opleveren om als zinvolle quick win te worden aangemerkt. Het resultaat van deze doorrekening staat hieronder. Uit deze berekeningen volgt dat de 18 maatregelen naar verwachting in totaal 848 spitsmijdingen opleveren, waarvan 454 spitsmijdingen direct vallen binnen de doelstelling van het MIRT-programma A2 Deil-Vught.
De stuurgroep van het MIRT-programma heeft op 24 januari 2019 besloten deze 18 maatregelen voor de quick wins korte termijn in de komende tijd verder uit te werken in overleg met betrokken gemeenten en andere belanghebbende partijen per knooppunt zoals ProRail en NS.

Planning
2018: Het ontwikkelen van een toekomstbeeld voor de OV-knooppunten (afgerond)
2018: Het selecteren van potentiele verbetermaatregelen op korte, middellange en lange termijn per knooppunt (afgerond)
2019: Het uitwerken van korte termijn maatregelen en het opstellen van knooppuntdeals per knoop
2020 en verder: Het realiseren van de korte termijn maatregelen